Waitukubuli National Trail
Dit is de eerste en tot nu toe enige meerdaagse trail in het Caribisch gebied. Op Dominica (niet te verwarren met de Dominicaanse Republiek!) tref je een landschap met liefst negen vulkanen (zowel actief als slapend), regenwoud, kloven, watervallen en warme bronnen. De trail is ongeveer 184 - 200 km en loopt van Cachacrou in het zuiden naar Cabrits National Park in het noorden. Met recht een avontuur en wandelparadijs. Wai'tukubuli is de oorspronkelijke naam van het eiland en betekent 'hoog is haar lichaam'. De huidige naam werd gegeven door Christoffel Columbus, die het eiland op een zondag 'ontdekte'.
Mijn plannen voor het lopen van de Wai'tukubili National Trail bevinden zich nog in een zeer pril stadium. Maar zo voorzichtig aan heb ik deze tocht in mijn hoofd voor mei of juni 2022. Er is nog maar weinig informatie bekend over deze trail, dus ik hoop dat mijn ervaringen waardevol zullen zijn voor wandelaars die deze tocht ook willen lopen. Er is wel een blog over de tocht, maar die dateert uit 2012.
Mijn wandelgids:
Dominica, the Bradt Travel Guide. Auteur: Paul Crask. Uitgeverij Bradt Travel Guides UK / The Globe Pequot Press USA, ISBN: 978 1 78477 031 0 (print) / 978 1 78477 186 7 (e-pub) / 978 1 78477 286 4 (mobiel?).
Ik heb één gids kunnen vinden waarin de Wai'tukubuli National Trail staat beschreven en ook praktische informatie wordt gegeven. De gids bevat alleen een globale overzichtskaart van de route, die niet geschikt is om op te wandelen. De routebeschrijving lijkt echter prima op orde. De afstand per etappe wordt niet vermeld, maar alleen de duur in veelvouden van 2 uur. De tijden zijn bovendien gebaseerd op dagwandelingen en niet op een tru-hike met een zware rugzak. Aangezien Crask de route af en toe eerder een stormbaan dan een trail noemt, zal dit ongetwijfeld verschil maken.
Behalve een gids is er ook een website van de Trail Management Unit van een overheidsinstantie met een erg lange naam. De laatste trailupdates dateren echter van september 2018, dus het lijkt er niet op dat de site nog wordt bijgehouden.
Wanneer ga je?
Over de beste reistijd verschillende meningen. De ene site noemt januari t/m april, terwijl de gids juist aangeeft dat april, mei en juni de beste maanden zijn voor een trektocht. Volgens een website over het klimaat is het droge seizoen januari t/m mei (61-101 mm p.m.) en het regenseizoen juni t/m december, al valt juni nog enigszins mee met 101-200 mm p.m. Vanwege het regenseizoen is zo rond eind april het cruise-seizoen voorbij en wordt het rustiger qua toerisme. Het orkaanseizoen begint in juli en eindigt in november, hoewel augustus en september de meest heftige maanden zijn. De laatste heftige tropische storm die veel schade aanrichtte was storm Erika in augustus 2015. Ook de Wai'tukubuli National Trail werd getroffen en diverse etappes waren onbegaanbaar.
Hoe kom je er?
Per vliegtuig, is het korte antwoord. Dominca heeft twee vliegvelden: Douglas-Charles Airport (voorheen Melville Hall Airport) en Canefield Airport. Er gaan geen rechtstreekse vluchten. De makkelijkste manier schijnt via Sint Maarten te zijn, waar KLM een aantal keren per week rechtstreeks op vliegt. Via New York is het ticket echter veel goedkoper. Houdt er dan wel rekening mee dat je een ESTA-visum nodig hebt. Ook voor een overstap. Vanaf Sint Maarten kun je dan met Win Air of Air Antilles dagelijks naar Dominica vliegen, wat ongeveer 1 uur duurt. (Bron). Je hebt geen visum nodig, maar wel een retourticket en een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is.
Hoe lang duurt het?
De trail is verdeeld in 14 etappes, maar om rekening te houden met reistijd en slecht weer, houd ik drie weken aan voor deze vakantie. Sommige etappes kun je qua afstand en tijd misschien combineren, maar houdt er rekening mee dat in de bergen vaak in de namiddag de buien losbarsten.
Waar overnacht je?
Overnachtingen zijn nog een vraagteken. Ik had begrepen dat je niet kunt kamperen, omdat er simpelweg geen vlakke grond is op het eiland, maar volgens de gids kun je niet het hele pad lopen zonder te kamperen en wordt (wild)kamperen daarom gedoogd. Een hangmat wordt als alternatief aangeraden. Ik twijfel nog wat ik ga doen. Omdat sommige stukken best klauteren zijn, leek het me wel fijn om eens met een lichtere rugzak te trekken. Maar kamperen heeft natuurlijk ook zijn charme.
Veel informatie vond ik op deze site, van een wandelaar die de route in februari 2022 liep. Secties 7, 8 en 9 zijn na de orkaan van 2017 nog steeds onbegaanbaar.
Bevoorrading?
Volgt.
Kosten?
Volgt.
GPS
AllTrails heeft de route in de app. Verder heb ik geen GPS-routes kunnen vinden.