Wanneer ik een trektocht maak, vind ik het prettig een paklijst te maken, zodat ik niets vergeet. Wat ik meeneem verschilt per bestemming. Hoe warm of koud is het, hoeveel regen wordt er verwacht, is het muggenseizoen bezig en hoelang is het licht? Daarmee ga ik ervan uit dat het weer altijd kan omslaan. Ook in de zomer neem ik daarom warme kleren en regenkleding mee.

Hieronder mijn paklijst en daarna een extra uitleg over de belangrijkste items: tent, slaapzak en matje. Ik leer namelijk ook zelf nog steeds dingen bij.

 

Mijn paklijst
- Tent
- Slaapzak
- Matje
- trekking poles
- Brander
- kookpan
- pannengrip
- aansteker
- schuursponsje
- waterzak (1 of 3 liter)
- ondergoed (3 x)
- sokken (3 x)
- sport-bh (1 x)
- 1 schoon T-shirt
- dunne fleecetrui
- regenjas
- regenbroek
- wandelbroek
- dunne handschoenen
- muts
- buff / sjaal
- sandalen
- toiletpapier (1 rol in drybag)
- kam
- tandenborstel (inklapbaar)
- tandpasta (mini)
- shampoo (mini)
- handdoek (sneldrogend)
- fixmomull blarentape
- minischaartje
- injectienaald (blarenprikker)
- vaseline
- zonnebrandolie
- DEET
- paspoort
- bankpas / contacten
- camera
- mobiele telefoon
- Garmin inReach
- powerbank met zonnepaneel
- oplaadsnoertjes
- drybags
- regenhoes rugzak
- paspoort/visa

 

Optioneel

- thermoshirt
- thermoboek
- waterdichte sokken (Sealskinz)
- waterdichte handschoenen
- hoofdnet tegen muggen
- gezichtsmasker (bij 24 uur daglicht)
- lakenzak
- waterfilter/cloortabletten

 

Verlanglijstje

- Zpacks Duplex (539 gr)  / Bonfus duos 2p (650 gr) 

- Thermarest NeoAir XTherm (R = 6,9) 

- Katadyn Befree waterfilter

- Hydrapack Seeker waterzak

- Ursack Allmitey

- Smelly Proof voedselzak

- Soundgrenade/ Safe Sound

- Thinlight foam pad 1/8'' (Gossamer Gear)

- Kula Cloth

- trekkingrugzak


Tent
Op dit moment gebruik ik de MSR Hubba NX. Dit is een 1-persoonstent van 1,4 kg. Ik gebruik de tent met grondzeil. Het prettige aan deze tent is dat je er rechtop in kunt zitten en je in je eentje alle ruimte hebt. De tent houdt warmte goed vast, zelfs in IJsland en Groenland heb ik het niet koud gehad. Nadeel is dat er soms best wat condensatie op de binnentent zit.  Ook de compressiezak waarin de tent wordt geleverd, is niet heel handig.

Op termijn zal ik waarschijnlijk overstappen op een lichtere, enkelwandige tent, zoals de Zpacks Duplex of Bonfus Solus 1P. Doordat je de tent opzet met je trekking poles, weegt hij amper 500 gram. Met een prijs van rond de € 500,- / € 600,- voor een groene is de tent wel erg duur, maar de gewichtsbesparing maakt het de moeite waard. De tent lijkt me wel een stuk kouder dan een dubbelwandige tent en ook hier is condensatie af en toe een probleem volgens de Youtube-reviews.

Slaapmat
Als slaapmat heb ik een Sea to Summit Utralight Insulated Regular waar ik erg tevreden over ben. Hij weegt 480 gram en heeft een R-waarde van 3,1. Bij een slaapmat is niet alleen het ligcomfort belangrijk, maar ook hoe goed hij de koude tegenhoud die vanuit de grond omhoog trekt. Dat wordt gemeten met de R-waarde. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter een mat isoleert en hoe warmer je dus slaapt. Met een lage R-waarde kun je het in de warmste slaapzak nog koud hebben. Voor de zomer is een mat met R-waarde 1 voldoende, zo rond het vriespunt is een R-waarde van 3-4 beter. Krijg je te maken met temperaturen dik onder nul, kun je beter kiezen voor een R-waarde van 5-6.


Slaapzak
Ook voor slaapzakken geldt dat het belangrijk is waar je heen reist en wanneer. Ik heb een goedkope synthetische zomerslaapzak en een behoorlijk prijzige donzen winterslaapzak van Mountain Equipment die me ook bij temperaturen onder het vriespunt lekker knus en warm houdt. Wel is de slaapzak met 1 kg vrij zwaar. Waarschijnlijk ga ik binnen een aantal jaar op zoek naar een lichter exemplaar of quilt. Een quilt is meer een deken dan een slaapzak. Het idee erachter is dat een slaapzak alleen maar warm is door het lucht tussen het dons. De onderkant van de slaapzak, waar je op ligt en het dons samendrukt, levert dus geen warmte en is eigenlijk overbodig. Voor een quilt is een slaapmat met een hoge R-waarde noodzakelijk. 


Rugzak
Voor mijn eerste reis naar Zwitserland kocht ik 25 jaar geleden mijn eerste trekkingrugzak en die gebruik ik nu nog steeds. Ik heb de gespen een keer vervangen, maar in principe is er niets mis mee. Het is een rugzak met frame, van 60 liter met uitbreiding tot 70. Natuurlijk is er de afgelopen 25 jaar wel wat verbeterd aan rugzakken en met de lichtere spullen die ik verwacht mee te nemen op lange trektochten, heb ik geen 60 liter meer nodig. Daarom zal ik op termijn een nieuwe rugzak kopen, al weet ik nog niet welke. Er zijn rugzakken zonder frame, maar daarbij komt er veel gewicht op je schouders terecht en ik wil het gewicht liefst op mijn heupen dragen. Op je heupen kun je veel meer gewicht dragen dan op je schouders. Als ik serieus ga zoeken, houd ik jullie op de hoogte. 

 

Brander
Ik gebruik afwisselend twee branders: een van Camping Gaz die ik ooit van mijn ouders heb geërfd en een MSR Pocket Rocket. Camping Gaz is een Frans merk en is vooral in Europa verkrijgbaar. Buiten Europa gebruik ik de MSR Pocket Rocket. Kijk van tevoren waar je heengaat en welk soort gas daar verkrijgbaar is. 

 

Wat ik niet meeneem…

In wandelgidsen staan veel handige adviezen, maar ook veel waar ik me niets van aantrek. Of het verstandig is, moet ieder voor zich besluiten, maar er zijn een aantal dingen die ik nog nooit nodig heb gehad en daarom ook niet meeneem. Het gaat dan bijvoorbeeld om een kompas, fluitje of een EHBO-doosje. Mijn Garmin Inreach maakt een fluitje overbodig en tijdens het wandelen heb ik hooguit te maken met wat blaren of schaafplekken. Vaak zijn kaarten ook overbodig, ik heb ze meestal alleen bij me om een groter overzicht te hebben van het landschap om me heen en de namen van de bergen die je tegenkomt. Die kun je tegenwoordig ook via diverse apps bekijken. Voor het vinden van de route heb ik ze nog nooit nodig gehad.